Skladování medu

Kupujte kvalitní med

V dnešní době může být člověk na pochybách, zda se mu dostane pravý přírodní kvalitní med. Největší jistotou je nakupovat přímo u včelaře tzv. prodej ze dvora, nebo alespoň ve specializovaných obchodech.

V supermarketech naleznete na poličkách celou řadu lahviček a sklenic, jak ale zjistit, že kupujete kvalitní med? Několik rad pro Vás máme. Zejména pečlivě čtěte složení – med by neměl obsahovat žádné přidané látky. Nejspolehlivější je kupovat med pocházející z českých luk a lesů – označen je jako Český med. Dále se zaměřte na konzistenci medu – příliš tekutý med je pravděpodobně naředěn.

Nelekejte se krystalizace – to je přirozený proces, který je naopak známkou, že je med v pořádku (projevuje se po určité době). Pokud zůstává med dlouhodobě tekutý, svědčí to o přítomnosti chemických přísad, nebo o předešlém přehřátí medu – tím se z něj vytrácejí cenné léčivé látky.

Výjimkou je med akátový, který je světlejší a tekutější. U něj dochází k cukernatění obvykle až po roce, či déle.

Skladování medu

Báječné na medu je, že jej můžeme mít neustále k dispozici! Správným skladováním vydrží roky a není proto složité udržovat zásobu léčivého medu v každé domácnosti. Ideální teplota na skladování medu je pod 12 °C. Nikterak na škodu dokonce není ani skladování medu v mrazáku (tedy při teplotě pod 0 stupňů) – med tak vydrží tekutý (bez krystalizování) roky až desítky let.

Nejvhodnější je uchovávat med ve skleněné či keramické nádobě na suchém, chladném a tmavém místě. Teplotu je vhodné udržovat pod 20 stupňů. Med dokáže přejímat vlhkost z ovzduší a také absorbuje pachy – tomu je nezbytné při skladování předcházet.